Facebook Sekretessinställningar 2018: 9 tips för bättre upplevelse

Nyligen fångades Facebook i ett av de största dataöverträdelserna - The Facebook Cambridge Analytica Scandal. Cambridge Analytica tog personlig information från Facebook-användare för att rikta dem med personliga politiska annonser. Denna information samlades in från tredjepartsappar som vi ger tillgång till när vi registrerar oss för dem.







Tack vare denna skandal lanserade Facebook nyligen ett förbättrat sätt att ta bort tredjepartsappar från din profil. Vi har täckt det tillsammans med några andra viktiga Facebook-integritetstips som kan förbättra din allmänhet Facebook-upplevelse.

Här är en guide som förklarar Facebook sekretessinställningar 2018.





1. Dölj din personliga information

Överskottet av allt är dåligt. Information också. Det är ditt personliga val hur mycket du vill att folk ska veta om dig, men jag skulle föreslå att hålla det så minimalt som möjligt.

Facebook tillhandahåller sekretessinställningar för all personlig information. Om du är bekväm med din vänlista kan du hålla din personliga information endast synlig för dem istället för att hålla den offentlig.

När vi skapar ett Facebook-konto lägger vi vanligtvis till allt som Facebook ber om. Till exempel kontaktnummer, arbete och utbildning, familjemedlemmar, platser du har bott och till och med födelsedag. Naturligtvis är det ofarligt att lägga till en födelsedag men vissa människor som jag vill inte ha falska födelsedagsönskningar. Vi har skrivit en artikel om hur man stänger av den.

Om du vill dölja annan personlig information på Facebook, här & vad du behöver göra.

Steg 1: Öppna Facebook på din PC och klicka på ditt namn i toppfältet för att gå till profilsidan.

Notera: Du kan också ändra dessa inställningar från Facebook-mobilappar.


Steg 2: Klicka på Om. Du hittar många inställningar på vänster sida. Dessa kommer vidare att ha många underalternativ under dem. Klicka på inställningen som du vill redigera.




Steg 3: Om du vill redigera underinställningar flyttar du musen över inställningarna och klickar på alternativet Redigera. Om jag till exempel vill ändra inställningen för min hemstad flyttar jag musen över platsen. Klicka sedan på alternativet Redigera.




Min platsinställning är för närvarande inställd på Vänner till vänner. Jag klickar på den och ändrar till Vänner. Slutligen, tryck på Spara ändringar. På samma sätt kan du ändra sekretessinställningar för annan personlig information.








2. Dölj inlägg från andra människor

När du publicerar inlägg på Facebook ger det dig full frihet att spela med sekretessinställningarna. Du kan visa dina inlägg för några och dölja det för andra.

Facebook erbjuder sex olika sätt att kontrollera integriteten. Du kan välja att hålla ditt inlägg som offentligt, begränsat till din vänlista, utesluta vänner från din vänlista eller endast specifika vänner. Du kan också ställa den till Only Me eller skapa en ny anpassad lista.

Intressant nog låter Facebook dig ändra integritetsinställningen före och efter publicering av inlägg. Om du vill ändra integritetsinställningen för inlägg innan du publicerar inlägget klickar du på sekretessrutan bredvid News Feed i Compose Post.




Om du vill ändra sekretessinställningen för ett inlägg efter att ha publicerat det, navigerar du till det specifika inlägget och klickar på sekretessikonen under ditt namn. Du kan använda den här inställningen för att ändra integriteten för gamla inlägg också.








3. Ändra integriteten för alla gamla inlägg

Ovanstående metod låter dig ändra sekretessinställningen för enskilda inlägg. Vad händer om du vill ändra sekretessinställningen för alla dina gamla inlägg? Tack och lov, Facebook låter dig göra det också.

Med inställningen Begränsa gamla inlägg kan du ändra vem som kan se dina gamla inlägg. Det är dock begränsat till endast vänner. Vilket innebär att när du aktiverar den här inställningen kommer alla inlägg som du har delat med vänner till vänner eller public ändras till vänner inställning. Endast dina vänner kan se dessa inlägg.

Så här begränsar du gamla inlägg:

Steg 1: Öppna Facebook på din PC och tryck på den lilla nedåtpilen i det övre högra hörnet. Välj Inställningar på menyn.




Steg 2: Klicka på Integritet på höger sida följt av Begränsa tidigare inlägg.




Steg 3: Tryck på knappen Begränsa tidigare inlägg för att bekräfta.








4. Använd Begränsad lista

Mycket få människor känner till den här coola Facebook-funktionen. Jag pratar om Begränsad lista. Listan Begränsad låter dig dölja dina inlägg från personer i din vänlista. När de har lagts till kommer dina inlägg inte att synas för dem om de inte hålls offentliga.

Det är en nedtonad version av blocket. Dina vänner vet aldrig om du lägger till dem i listan Begränsad. Du kan också se deras profil utan någon begränsning.

Om du till exempel vill dölja dina inlägg från dina föräldrar kan du lägga till dem i Begränsad lista. Om du inte delar ett offentligt inlägg kommer inga av dina inlägg att vara synliga för dem.

Så här lägger du till en person i den begränsade listan:

Steg 1: Gå till profilen du vill begränsa. Håll muspekaren över till vänner och välj Lägg till i en annan lista.




Steg 2: Välj Begränsad i listan.








5. Anpassa hur människor kan hitta och kontakta dig

På Facebook kan du också anpassa hur människor kan nå dig. Du kan anpassa vem som kan skicka dina vänförfrågningar, vem som kan leta upp dig med e-postadress, telefonnummer etc.




Även om det låter dig styra dessa inställningar, tror jag att alternativen i var och en av dem är begränsade. Till exempel, i Vem som kan skicka dina vänförfrågningar får du bara två alternativ - Alla och Vänner till vänner. Vad händer om jag inte vill ta emot vänförfrågningar från någon? Facebook tillhandahåller inte det alternativet.

Men låt oss vara tacksamma för det vi har nu. Om du vill ändra dessa sekretessinställningar går du till Facebook-inställningar> Sekretess och anpassar det enligt dina önskemål.





6. Förhindra människor från att posta på din tidslinje

Om folk postar slumpmässiga saker på din tidslinje irriterar dig, du kan ändra sekretessinställningen för Facebook-tidslinjen. Med hjälp av denna inställning stänger du i princip dörrarna på din tidslinje för alla. Vilket innebär att ingen från din vänlista kommer att kunna posta på din tidslinje.

Gör så här:

Steg 1: Gå till Facebook-inställningar genom att klicka på den lilla nedpilen längst upp till höger.




Steg 2: Klicka sedan på Tidslinje och tagga till höger. Tryck på Redigera bredvid & lsquo; Vem kan posta på din tidslinje? & Rsquo; alternativ.




Steg 3: Klicka på rutan Integritet och välj Endast mig från alternativen.








7. Anpassa sekretessinställningen för dina väggposter

Ovanstående inställning låter dig hindra människor från att publicera nya inlägg på din tidslinje. Men ibland vill vi begränsa de inlägg som redan publicerats på vår tidslinje.

Facebook tillhandahåller en sekretessinställning som låter dig anpassa sekretessinställningen för dina väggposter. Med den här inställningen kan endast behöriga personer se dina väggposter - både gamla och nya. Tack och lov, till skillnad från ovanstående inställning, här får du flera alternativ att välja.

För att göra det, gå till Facebook-inställningar> Tidslinje och taggning. Klicka sedan på Redigera bredvid & lsquo; Vem kan se vad andra publicerar på din tidslinje? & Rsquo; Klicka på sekretessrutan för att välja önskad inställning.




Läs också: Topp 13 Facebook-berättelser Tips för att använda det som ett proffs




8. Anpassa tagginställningar

Utan ordentlig kontroll är taggning en olägenhet. Föreställ dig att någon taggar dig på ett dumt foto av dig på en hektisk dag. Tills du tar bort taggen är skadan redan klar. Men med några anpassningar till integritetsinställningar relaterade till taggar, har du inte tvingats möta sådana förlägenhet.

Först kan du granska alla dina taggade inlägg innan du gör dem live. Då kan du också anpassa vem som kan visa dina taggade inlägg. Alla dessa inställningar kan nås från Inställningar> Tidslinje och taggning.








9. Ta bort åtkomst till appar från tredje part

Med tiden kan du ha använt Facebook för att logga in på många webbplatser. Vissa är pålitliga, men andra kan inte lita på. Det är bättre att ta bort dessa appar från ditt Facebook-konto.

Gör så här:

Steg 1: Öppna Facebook på din PC och gå till Inställningar.




Steg 2: Klicka på Appar och webbplatser som finns på höger sida. Välj sedan apparna som du vill ta bort och tryck på Ta bort-knappen.








Att förebygga är bättre än att bota

Det är bättre att vidta några försiktighetsåtgärder än att ångra det senare. Använd ovanstående tips om integritetsinställningar för att förbättra och förbättra din dagliga Facebook-upplevelse.